50. Väärät profeetat – mies vailla omaatuntoa (Mt 7:15)

Keitä ovat nämä valheprofeetat? Jos emme tunnista valheprofeettoja heidän puheistaan, teemme sen heidän hedelmiensä, pitempiaikaisen toimintansa tulosten perusteella. Tunnistamme heidän työnsä hedelmät maamme liki miljoonasta työelämästä syrjäytetyssä, piilotyöttömistä, EU:n vahvistamien kriteerien mukaan köyhyysrajalla tai sen alapuolella elävistä, näennäiskoulutettavista, ennenaikaisesti työkyvyttömyyseläkkeelle ohjatuista, koulutuksesta ja työelämästä ulosjättäytyneistä, ns. pakkoyrittäjistä, työkykyisistä joskin työhaluisista vajaakuntoisista jne. Tätä joukkoa rikastuttaa vielä 382 000 maksuhäiriömerkinnän saanutta sekä noin 620 000 ulosottotoimenpiteiden kohteina olevaa henkilöä. Kansa jakautuu työttömiin ja työllistettyihin, vähävaraisiin ja varakkaisiin, eläkkeensä turvanneisiin tai siitä osattomiksi jääviin, tulevaisuuttaan suunnitteleviin tai vain päivästä toiseen, kädestä suuhun eläviin jne.

Näemme heidät, itsensä kansakunnan johtajiksi huudattaneissa, ilman omia visiota olevina, joskin 700 000 euron verovaroilla ohjelmansa ostaneissa politiikoissa, joiden avulla, tasavallan presidentinkin mukaan, ”hallitus teki mielikuvapolitiikkaa. Sille on ollut ominaista, että hallitus myi ainakin kolmeen neljään kertaan kaiken sen, joka on yhä edelleen tekemättä. Suuri osa Kataisen hallituksen keskeisistä hankkeista on kariutunut eikä meillä ole varaa uuteen tuloksettomaan neljään vuoteen”. Parempaan ei yltänyt hänen seuraajansakaan, joka sai toki vastikkeetta vastaavan selvityksen Ruotsin entiseltä valtionvarainministeri Anders Borgilta. Ehkä irvokkaimman näytelmän järjesti – julkisesta valehtelustakin moitittu HS 5.3.2019 – edellisten seuraaja alentamalla ihmisen kehityshistorian käännekohdan, Jumalan ihmiselle antaman arvokkaimman lahjan, omantunnon, palvelemaan kerran jo sovitun, mutta käytännössä vastatuuleen ajautuneen alkoholilain uudistuksen omantunnon kysymykseksi vain säilyttääkseen eduskunnassa kasvonsa.

Emme voi kuitenkaan syyttää vain vääriä profeettoja, sillä osoittaessamme heitä sormella osoittaa kolme sormea itseämme. Emmekö me ole valinneet heidät edustajiksemme? Me olemme syyllisiä. Heidän kelvottomuutensa hoitaa tehtäviään on estettävissä vain uudistamalla itsemme. Meidän tulee olla rehellisiä puheissamme ja rohkeita teoissamme kieltäytymällä yhteistyöstä hedelmistään tunnetun pahan kanssa. Olemme yhdessä valuneet heidän kanssaan läpi avaran portin tukahduttamalla ensin omantuntomme tullaksemme vain kanssasyyllisiksi. Ajankohtaisen esimerkin aiheesta antaa aikamme ykkösuutinen, vanhusten hoitopalvelu. Kaikkien tietämät ja erityisesti Turun yliopiston yleislääketieteen emerita-professori Sirkka-Liisa Kivelän jo vuosia esille tuomat laiminlyönnit ovat nostattaneet päättäjissä kakofonian itsensä aiheuttamien ongelmien peittämiseksi. Eikä siinä kaikki. Myös SPR on jostain syystä kiirehtinyt ilmoittamaan, ettei sillä ole osuutta toki perustamaansa ja sittemmin sijoittajille myymäänsä Esperiin.

(Kirjoitus on julkaistu alunperin Uuden Suomen Puheenvuoro-blogissa.)

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s